TASUTA kohaletoimetamine alates 49 eurost
ALLAHINDLUS alates kolmest tootest

Miks on Ekstra Väärisoliiviõli sedavõrd hea meie tervisele?

karl.viks@norsan.ee

Oliiviõli pakub mitmeid tervisega seotud eeliseid, näiteks antioksüdante. Eksperdid nõustuvad, et oliiviõli, eriti ekstra-väärisoliiviõli (extra virgin), on tervisele kasulik. Oliiviõli on rikas tervislike monoküllastumata rasvade poolest. Umbes 13,8% õlist on küllastunud rasv, samas kui 10,5% on polüküllastumata rasvad, nagu nt oomega-6 ja oomega-3 rasvhapped. Oliiviõli peamine rasvhape on aga oleiinhape – monoküllastumata rasv, mis moodustab 71% kogu õli sisaldusest. Uuringud on näidanud, et oleiinhape vähendab põletikku ja oksüdatiivset stressi ning võib isegi avaldada kasulikku mõju vähiga seotud geenidele. Monoküllastumata rasvad on ka vastupidavad kõrgele kuumusele, mistõttu on kvaliteetne oliiviõli tervislik valik toiduvalmistamiseks.

Oliiviõli tüüpe on palju – ja kvaliteeditasemeid veelgi rohkem. Viis, kuidas õli viljadest eraldatakse, mõjutab tugevalt lõpptoote kvaliteeti. Oliiviõli on looduslik õli, mis saadakse terveid oliive pressides. Vahemere oliivipuudest pärit oliiviõli omandab ainulaadse maitse, mis sõltub päritoluriigist – mõned on mahedad, teised vürtsikad või isegi mõrud. Töötlemismeetodid võimaldavad saada erinevas “staadiumis” oliiviõlisid, nii rafineeritud kui ka rafineerimata. Rafineerimata õlid on puhtad ja töötlemata, mis tähendab, et ekstraheerimisprotsessis ei kasutata kuumust ega kemikaale. See annab puhtama õlile tugevama maitsega. Rafineeritud õlid on töödeldud ja tavaliselt heledama värvusega ning mahedama maitsega.

Ekstra väärisoliiviõli (EVOO) on rafineerimata õli, mis saadakse oliivide esimesel pressimisel. Ekstraheerimisprotsessis ei kasutata kuumust, mis aitab säilitada kasulikke taimseid ühendeid, mida nimetatakse polüfenoolideks. Sellel on ka tugevam maitse ja tumedam värvus. Tavapärased või heledad oliiviõlid on tavaliselt segu nii külmpressitud kui ka rafineeritud õlidest.

Oliiviõli on samuti rikas tugevalt toimivate antioksüdantide poolest, mis on bioloogiliselt aktiivsed. Need võivad aidata vähendada krooniliste haiguste riski, mis mõjutavad südame-veresoonkonda ja kesknärvisüsteemi. Antioksüdandid võitlevad ka põletikuga ning aitavad kontrollida vere kolesteroolitaset.

Kvaliteetne oliiviõli on rikas polüfenoolide poolest. Polüfenoolid on võimsad antioksüdandid, mis kaitsevad meie rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest. Üks ainulaadne tunnus polüfenoolide rikka oliiviõli puhul on see, et joomisel tekitab see kergelt kipitava tunde kurgus. Polüfenoolid on looduslikud ühendid, mida leidub taimset päritolu toitudes, sealhulgas tees, kakaos, köögiviljades, puuviljades ja oliiviõlis. Mõned polüfenoolid toimivad antioksüdantidena, mis tähendab, et nad neutraliseerivad kahjulikke vabu radikaale, mis võivad kahjustada keha rakke ja põhjustada selliseid haigusi nagu südamehaigused, vähk ja kognitiivsed häired.

Polüfenoolid on üks paljudest põhjustest, miks taimse toidu tarbimine on tervise jaoks oluline. Uuringud on näidanud, et polüfenoolid aitavad võidelda põletikuga ja võivad vähendada mitmete haiguste riski, sealhulgas südamehaiguste, teatud vähivormide ja neurodegeneratiivsete haiguste, nagu Alzheimeri tõve.

Ekstra väärisoliiviõli võib aidata leevendada põletikku, mis on üks selle peamisi tervisele kasulikke omadusi. Antioksüdandid pakuvad peamist põletikuvastast toimet. Peamine neist on oleokantaan, mis on tõestatult toimib sarnaselt ibuprofeenile, mittesteroidsele põletikuvastasele ravimile. Uuringud näitavad ka, et oliiviõli peamine rasvhape, oleiinhape, võib vähendada teatud põletikumarkerite, näiteks C-reaktiivse valgu (CRP) taset, mis on üks peamisi põletikumarkereid mida vereanalüüsi puhul vaadeldakse.

Insulti põhjustavad aju vereringehäired, mille põhjuseks võib olla verehüüve või verejooks. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on see maailmas teine kõige levinum surmapõhjus. Seos oliiviõli tarbimise ja insuldiriski vahel on põhjalikult uuritud, kuid tulemused on erinevad. Näiteks 2014. aasta uuring, milles osales 841 000 inimest, leidis, et oliiviõli on ainus monoküllastumata rasva allikas, mis on seotud insuldi ja südamehaiguste riski vähenemisega!

WHO andmetel on südamehaigused maailmas kõige levinum surmapõhjus. Juba aastakümneid tagasi läbi viidud vaatluslikud uuringud näitasid, et Vahemere maades esineb südamehaigusi harvem. See viis ulatuslike Vahemere dieedi uuringuteni, mis on tõestanud, et nende dieet vähendab oluliselt südamehaiguste riski. Ekstra väärisoliiviõli on üks selle dieedi põhikomponente. Samuti on oliiviõli näidanud vererõhku alandavat mõju, mis on üks peamisi südamehaiguste ja enneaegse surma riskitegureid.

Alzheimeri tõbi on üks levinumaid neurodegeneratiivseid haigusi maailmas. Selle üks peamisi tunnuseid on beeta-amüloidi naastude kuhjumine ajurakkudes, mis võib põhjustada kognitiivsete võimete halvenemist ja mälukaotust. 2024. aasta ülevaade näitas, et oliiviõli võib vähendada Alzheimeri tõve ja kognitiivsete häirete tekkeriski. Seda saab saavutada beeta-amüloidi naastude, neuroinflammatsiooni ja oksüdatiivse stressi vähendamisega.

2019. aasta uuring leidis, et inimesed, kellel oli eelnevalt diabeedirisk ja kes tarbisid iga päev 55 ml oleanoehappega rikastatud oliiviõli, omasid 55% väiksemat tõenäosust haigestuda diabeeti kui kontrollgrupp. 2017. aasta meta-analüüs näitas samuti, et oliiviõli toidulisandid aitasid märkimisväärselt vähendada veresuhkru ja tühja kõhu plasma glükoositaset II tüüpi diabeediga inimestel.

WHO andmetel on vähk üks levinumaid surmapõhjuseid maailmas. Vahemere piirkonna elanikel on väiksem risk mõningate vähkide osas. Eksperdid usuvad, et selle põhjuseks võib olla Vahemere dieet, mis sisaldab oliiviõli. 2022. aasta ulatuslik meta-analüüs näitas, et inimesed, kes tarbisid kõige rohkem oliiviõli, omasid 31% väiksemat tõenäosust haigestuda vähki. Selle põhjuseks võivad olla oliiviõlis sisalduvad antioksüdandid, mis aitavad vähendada vabade radikaalide põhjustatud oksüdatiivseid kahjustusi.

Arvestades kõiki eeliseid, sealhulgas krooniliste haiguste ennetamist, on loogiline, et suure koguse oliiviõli lisamine tervislikku dieeti võib aidata kauem elada. 2022. aasta uuring leidis, et suur oliiviõli tarbimine oli seotud 8–34% madalama haigestumise tõttu surma riskiga 28 aasta jooksul. Leiti, et suure oliiviõli tarbimisega osalejad surevad 19% väiksema tõenäosusega südame-veresoonkonna haigustesse ja 17% väiksema tõenäosusega vähki kui inimesed, kes seda vähe tarbisid. Suuremahuline epidemioloogiline uuring jälgis rohkem kui 40 000 Hispaania elanikku 13,5 aasta jooksul. Need, kes tarbisid kõige rohkem oliiviõli, surid märkimisväärselt harvemini enneaegselt kui need, kes tarbisid seda kõige vähem. On loogiline, et kahes maailma pikaealisuse keskuses – Ikarial (Kreeka) ja Sardiinias (Itaalia)– kuulub ekstra väärisoliiviõli kohalike dieeti.

Oliiviõli, mis on paljude maailma tervislikemate inimeste põhitoit, peetakse enamiku inimeste jaoks väga sobivaks valikuks. Kuigi on registreeritud haruldasi allergiajuhtumeid, on need tavaliselt seotud oliiviõie õietolmuga, mitte viljast saadud õliga.

Meie polüfenooliderikas Oro del Desierto oliiviõli lisatakse suurele osale NORSANi vedelatest õlidest. Igaüks, kes tunneb vähemalt veidi hispaania keelt, võib selle nime tähenduse hõlpsasti mõista: Kõrbe kuld. Kuld ühelt poolt värvi tõttu, teisalt aga kõrgeima kvaliteediga õli tõttu. Desierto, kuna see pärineb Hispaania Taberna kõrbest. Seal saavad oliivid aastas enam kui 3000 tundi päikesevalgust ning pärast käsitsi korjamist töödeldakse need külmpressitud extra virgin õliks maksimaalsel temperatuuril 27 °C.

Oro del Desierto on aastate jooksul pälvinud lugematul hulgal auhindu. Hiljuti saavutas meie äripartner Rafaeli tehas ka maailma kümne parima ökoloogilise oliiviõlitootja seas neljanda koha. World’s Best Olive Oils on mittetulundusorganisatsioon, kuhu kuuluvad rahvusvahelised professionaalsed oliiviõli degusteerijad ja eksperdid.

Oliiviõli kvaliteet sõltub eelkõige oliivide kvaliteedist. Oliivid tuleb koristada optimaalsete küpsustingimuste juures. Kui õli seejärel külmpressitakse ja vastab erilistele maitseomadustele, võib seda nimetada ekstra väärisoliiviõliks. Maitsekriteeriume saab mõõta happesuse kaudu. Oro del Desierto happesisaldus on turu madalaim – vaid 0,1%. Selle piprane, vürtsikas maitse viitab polüfenoolide suurele sisaldusele.

Viited:

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil#takeaway

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-olive-oil

https://www.bbbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-olive-oil https://www.bbbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-olive-oil

https://olivewellnessinstitute.org/article/11-health-benefits-of-extra-virgin-olive-oil-toil-toy-cyt-ignore

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-extra-virgin-olive-oil

https://www.allrecipes.com/article/what-is-high-polyphenol-olive-oil/

Leave a Comment

Item added to cart.
0 items - 0,00