Intervjuu meditsiinidoktor Volker Schmiedeliga artiklis “Young Einstein – More Omega-3 Fatty Acids for Better International Student Assessment Test Results?” Dr Volker Schmiedel, MD, võtab kokku uuringu tulemused, milles uuriti seost teatud riigi kalatarbimise ja rahvusvahelise õpilaste hindamise testi (Program for International Student Assessment) tulemuste vahel.
Käesoleva uuringu eesmärk on saada võrdlevaid andmeid 15-aastaste ja vanemate õpilaste oskuste kohta, et parandada hariduse kvaliteeti ja laste haridussüsteemide korraldust.
Kas kala tarbimine mõjutab laste tulemusi koolis? – just sellise küsimuse esitas oma uurimistöös dr Volker Schmiedel. Selles intervjuus räägib ta Omega-3 rasvhapete uurimise tulemustest ja nende tähtsusest lastele.
Dr. Schmiedel, mida teie uurimus käsitleb?
“Oomega-3 rasvhapped, eriti EPR (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape) merevormid, on aju arenguks hädavajalikud. Kala on selle väärtusliku toitaine peamine allikas. Oma uurimistöös tõstatasin küsimuse, kas riigi elanikkonna kalatarbimine on seotud rahvusvahelise õpilaste hindamise testi tulemustega, olenemata elatustasemest ja sellest, kas last toideti rinnaga või mitte. See uuring on viimastel aastatel Saksamaal segadust tekitanud, kuna Saksamaa tulemused on olnud keskel ja ähvardanud kaotada sideme parimate tööstusriikidega.
Kuidas avastasite seose kalatarbimise ja koolitulemuste vahel?
„Laste saavutused koolis on paljude tegurite tulemus. Need hõlmavad õpetajate pedagoogilisi oskusi, õpilaste ja nende vanemate sotsiaalmajanduslikku staatust, klasside suurust ja haridussüsteemi laekuvaid investeeringuid. Olulised võivad olla ka olemasolevad tegurid, nagu rinnaga toitmine või üldine tervislik seisund.
Pole üllatav, et hiljutises uuringus leiti, et oomega-6/3 suhe rinnapiimas selgitab erinevusi laste saavutustes. Rinnapiima rasva koostis sõltub ema toitumisest. On ilmselge oletus, et oomega-6/3 hea suhe rinnapiimas ja seeläbi rinnapiima lapse kognitiivne ja arenguline areng sõltub elanikkonna kalatarbimisest. Selle toetuseks uuris meie uuring, kas riiklik kalatarbimine on seotud laste saavutuste tulemustega. Selleks uurisime üleriigilist kalatarbimist, majandusarengut ja rinnaga toitmise määrasid ning nende seost rahvusvahelise õpilaste hindamise tulemustega.
Miks on kaladest või vetikatest saadud merest saadud Omega-3 rasvhapped EPA ja DHA beebi arengu jaoks nii olulised?
“Kolm kõige populaarsemat oomega-3, millest inimesed kuulevad, on EPR (eikosapentaeenhape), DHA (dokosaheksaeenhape) ja ALA (alfa-linoleenhape). Viimane on taimne rasvhape. Seni läbi viidud uuringute kohaselt ei omistata sellele organismis nii palju positiivseid omadusi ja funktsioone kui EPA-le ja DHA-le. Keha suudab muuta ALA EPR-ks ja DHA-ks. Konversioonimäär on aga suhteliselt madal (5-10%) ja on inimeseti erinev.
EPR ja DHA on mererasvhapped, mis tähendab, et neid leidub rohkesti kalades või mikrovetikates. Viimasel ajal on kasvanud huvi mereliste oomega-3 rasvhapete DHA ja EPR vastu, sest need on teadaolevalt olulised aju arengus. Piisav kogus merelisi Omega-3 rasvhappeid on hädavajalik järglaste füüsiliseks ja vaimseks arenguks, eriti tiinuse ja imetamise ajal. Need kaks oomega-3 rasvhapet on eriti olulised imikute, vastsündinute ja embrüote terve aju ja silmade arengu jaoks.
Uuringud näitavad ka, et oomega-3 rasvhapped võivad muuhulgas positiivselt mõjutada laste keskendumis- ja mäluvõimet. Näiteks 14 kuu vanuselt saavad Omega-3 emade imikud paremini rääkida ja aru saada. Paljusid põletikulisi haigusi, nagu akne, astma, diabeet, migreen ja hulgiskleroos, saab samuti ennetada, kui tarbida piisavalt oomega-3 rasvhappeid. Lisaks võib nende rasvhapete piisav tarbimine lastel leevendada ADHD (tähelepanupuudulikkusega hüperaktiivsuse häire) sümptomeid.
Kuid selleks, et saada piisavalt vajalikke oomega-3 rasvhappeid (EFA ja DHA) ainult toidust, peaksite iga päev sööma tohutult palju kala. Seda ei soovitata nende saastumise tõttu. Ja olgem ausad, millisele lapsele meeldib iga päev kala süüa? Seetõttu soovitan oma patsientidel ja isegi kõige noorematel patsientidel rahuldada oma oomega-3 vajadusi kvaliteetse looduslikult püütud kalaõli või taimse vetikaõliga, kuna neid saab hõlpsasti igapäevaellu integreerida.
Tagasi oma uurimistöö juurde, millised olid tulemused? Kas kala tarbimine mõjutab laste tulemusi?
“Meil olid kalatarbimise andmed 64 riigist, mis vaatlesid õpilaste saavutusi ja riigi suurust. Imetamise määrad olid saadaval 53 neist riikidest. Leiti, et kala tarbimine kodus on oluline saavutustulemusi mõjutav tegur. Madala kalatarbimisega riikidel läks kehvasti, kõrge kalatarbimisega riikidel aga paremini. Seega kinnitavad saadud tulemused juba olemasolevaid teadmisi Omega-3 rasvhapete olulisusest eelkõige laste aju arengule.“
Mis sellest järeldub – milliseid nõuandeid annate vanematele ja nende lastele?
“On tõestatud, et kala tarbimine on iseseisev ja oluline tegur, mis mõjutab õpilaste koolitulemusi ja riigi elatustaset.” Seega võin vaid soovitada kõikidele lapsevanematele, et nad kindlustaksid endale ja oma lapsele piisavas koguses Omega-3 rasvhappeid ning võimaldaksid seeläbi oma järglastele võimalikult hea algus elule. Kokkuvõtteks võib öelda, et põhjuseid, miks peaks lapsele iga päev lusikatäie kalaõli andma või salaja toidu sisse segama, on palju.»
Dr Volker Schmiedel töötab Šveitsis kliinikus Paramed.
Rohkem artikleid leiate aadressilt Dr. Volker Schmiedel, MD
NORSAN Omega-3 õlid
Rikas EPR ja DHA poolest
Omega-3 FISK
Metsiku kalaõli ja tursaõli optimaalne kombinatsioon päevase annusega 1120 mg Omega-3 (1 tl).
Omega-3 vegan
Taimse päritoluga vetikaõli 2000 mg Omega-3 päevaannusega (1 tl).